Opakowania przyjazne dla Planety

na zakupy TYLKO z własną torbą

Pamiętaj! W osiedlowych warzywniakach kupuj produkty luzem, a następnie pakuj je zbiorczo do swojej torby lub koszyka na zakupy. Tym samym mówisz stanowcze „nie” jednorazowym foliówkom i swoim przykładem dajesz jasny sygnał pozostałym kupującym. Jeśli jesteś estetą można poszczególne kategorie pakować w bawełniane lub ekologiczne, wielorazowe worki jak również specjalne siatki.

Gdzie można kupić ekologiczne torby na zakupy? Od razu podpowiadamy: Torbacze, Bez Folii, NaturoFaktura, SakwaBag … ale również w sklepie Lidl w dziale z warzywami i owocami.

Jeśli jesteś już zawziętym „luzakiem”, w poszukiwaniu sklepu z odpowiednią ofertą, skorzystaj z mapy punktów sprzedającej bez opakowań – Eko Mapy

Torby boomerang

Torby boomerang to koncept oparty na używaniu toreb, często papierowych, które otrzymujemy robiąc np. zakupy w sklepach odzieżowych. Idea polega na tym by takie torby leżały w sklepach, a nie w kuchennych szufladach lub, co gorsza, po jednym użyciu były wyrzucane.

Torby boomerang zapraszają do użycia wg zasady „weź jeśli potrzebujesz, przynieś jeśli masz za dużo”

Folii spożywczej i aluminiowej mówimy NIE

Niemożliwe?! Ze wsparciem przychodzi opakowanie wielorazowego użytku, wykonane z bawełny, powlekane woskiem pszczelim lub żywicą. Bardzo łatwo je czyścić, a przez swoją plastyczność – dopasowywać do nietypowych kształtów. Z tematem można się zmierzyć w domowym zaciszu, jednak jeśli nie chcesz brudzić rąk, z pomocą przychodzą polscy producenci: Wskowijka lub Beepack.

Alternatywnie, na rynku są też dostępne opakowania wytwarzane z mikroorganizmów. np. Scoby od Make Grow Lab

opakowanie scoby
scoby od Make Grow Lab

Opakowania SCOBY są wytwarzane w procesie biologicznym, który zamienia bioodpady w biomateriał.
Wyjątkowość tego materiału polega na tym, że do jego wytworzenie nie potrzebny jest dodatkowy ślad węglowy, ani nieulegające biodegradacji toksyczne substancji.

Produkt wolny jest od PLA.

Naczynia w pełni kompostowalne

Biotrem produkuje naczynia jednorazowe, w oparciu o technologię opracowaną przez pana Jerzego Wysockiego, wywodzącego się z rodziny z tradycjami młynarskimi sięgającymi początku XX, z otrąb pszennych. Co ważne, proces technologiczny nie wymaga znacznych ilości wody, ani wydobycia surowców, ani stosowania związków chemicznych.

Z 1 tony naturalnych otrąb spożywczych, będących produktem ubocznym w procesie produkcji mąki, możemy wytworzyć do 10 tysięcy sztuk naczyń Biotrem. Nasze naczynia ulegają pełnej biodegradacji w zaledwie 30 dni.

BIOTREM

Naczynia biodegradowalne mogą powstawać również z otrębów kukurydzianych, odpadów z procesów przetwarzania marchwi, wodorostów lub alg. Takie naczynia nadają się zarówno do serwowania dań gorących jak i zimnych.

Jadalność naczyń została wykorzystana przez firmę Soup Culture, która chciała serwować zupy w naturalnych opakowaniach. „Wypij zupę, zjedz kubek” to ich slogan. Ich naczynia, a dokładniej skład, ogranicza się do mąki, wody, oleju i przypraw.

Podstawą jest by produkcja naczyń jednorazowych bazowała na surowcach dostępnych powszechnie w ogromnych ilościach, aby nie wytwarzać dodatkowych.

Słomki już nie są potrzebne

Jednak jeśli tęsknicie za powolnym sączeniem. Zajrzyjcie do: ecobamboo – po bambusowe, cocobamboo – po te zrobione z kokosa, pszesłomki – po wytworzone ze słomy pszenicznej, sakwabag – po te wytworzone z makaronu.

Pozostaje nam jeszcze opowieść o kubkach wielorazowych, których mnogość oferuje rynek … ale to już w oddzielnym artykule.

Do zobaczenia!

ps. dzielcie się z nami swoimi doświadczeniami i odkryciami, a my je udostępnimy.

ft/ Laura Mitulla