Hotele w wyzwaniu less waste. Dobre praktyki

By stworzyć realistyczny plan działań należy wykorzystać zbiorową inteligencję: Klienta, pracownika, dostawcy i lokalna społeczność.

Stawiamy postulaty, prezentujemy dobre praktyki i podpowiadamy rozwiązania, które z powodzeniem funkcjonują na świecie i w Polsce.

Stanowcze NIE dla jednorazówek

W pokojach hotelowych wciąż pojawiają się jednorazowe kubki, które powinny być zastąpione przez wielorazowe opakowania, a woda w butelkach typu PET zastąpiona przez wodę w opakowaniach wielorazowych.

Podpowiadamy! Wodę można samodzielnie butelkować poprzez system oparty o filtrowanie wody, własną butelkę, którą można etykietować własną marką. Oto przykłady:

Nordaq – system butelkowania wody w butelki z kapslem

Castalie – system butelkowania wody z kranu

Kolejnym dużym problemem są kosmetyki – szampony, żele i mydła – w jednorazowych opakowaniach.

Podpowiadamy! Rozwiązaniem są dozowniki, a mydła można poddawać recyklingowi bezpośrednio u producenta.

Jak to może wyglądać? Polecamy zajrzeć do Unisoap.

Dobre praktyki!

Clean the World Challenge – W zależności od wielkości hotelu, codziennie wyrzuca się dziesiątki… setki… może tysiące kostek mydła. Clean the World daje tym odrzuconym kostkom mydła i plastikowym butelkom drugie życie.

Dużą grupę jednorazówek stanowią śniadaniowe miniatury: masła, miody, nutella. Tę grupę produktów można łatwo zastąpić poprzez zastosowanie wielorazowych naczyń, na których produkty te mogłyby być serwowane.

Ograniczanie i maksymalne wykorzystanie resztek jedzenia

40% żywności produkowanej na świecie jest wyrzucane. Oto kilka inicjatyw, które mogą pomóc w zarządzaniu resztkami jedzenia.

Lokalny łańcuch dostaw i dobre zarządzanie produktem

Kuchnia powinna opierać się o wysokiej jakości produkty żywnościowe, takie jak sezonowe owoce i warzywa, produkty rolne z regionu.

Menu powinno być sformatowane tak by móc sprytnie zarządzać zakupami. Oznacza to planowanie ilości i zarządzanie zapasami.

W całym procesie zarządzania można wesprzeć się systemami wspomagającymi dzięki którym przewiduje się liczbę posiłków. Oto przykłady:

Meal Canteen – aplikacja pomagająca w redukcji strat w kateringu

Traqfood – francuska aplikacja przypominająca o datach przydatności produktów do spożycia

Wspomagająco, można pokusić się o uprawę własnych produktów.

Dobre praktyki!

Hotele z Grupy Accor przyjęły wyzwanie oferowania gościom zdrowej, zrównoważonej żywności, a także eliminację marnotrawstwa żywności. Ich zobowiązanie to redukcja o 30% marnotrawstwa żywności, 100% restauracji ma postępować zgodnie z kartą zdrowej i zrównoważonej żywności, powstanie 1000 miejskich ogrodów warzywnych w hotelach.

Pasieki na dachach hotelowych. Mają je Regent Warsaw Hotel czy Holiday Inn Józefów.

Kampania „Food For Change”. Kampania uświadamia, że nasze wybory żywieniowe mogą zmienić świat. Żywność jest zarówno przyczyną, jak i ofiarą zmian klimatycznych. To, co serwuje się klientom na talerzu może zdefiniować przyszłość.

Przekazywanie nadmiaru żywności (i nie-żywności) organizacjom charytatywnym

Kompostowanie

Jeśli masz możliwość, nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozpocząć magiczną przygodę z kompostowaniem, dzięki któremu uzyskasz darmowy, naturalny nawóz! Są już hotele, które tworzą własne ogrody i szklarnie, dzięki którym dostarczają częściowo produkty sezonowe na hotelowy stół.

Zarządzanie tekstyliami

Emisje gazów cieplarnianych z przemysłu tekstylnego są wyższe niż w przypadku lotów międzynarodowych i ruchu morskiego łącznie. Do zrobienia koszulki potrzeba 70 pryszniców, a para dżinsów to 285 pryszniców. Torba z bawełny organicznej musi być wykorzystana co najmniej 149 razy, aby miała pozytywny wpływ na zmiany klimatyczne.

Obecnie mniej niż 1% tekstyliów podlega recyklingowi, prawdziwa trudność polega na ich zebraniu. Podajemy Ci kilka przykładów działań.

Kupuj tkaniny wykonane z naturalnych materiałów organicznych

Ze względu na środowisko należy unikać materiałów wykonanych z włókien syntetycznych wytwarzanych z produktów petrochemicznych. Taka produkcja zużywa więcej zasobów i uwalnia w otoczenie mikrowłókna.

Tkaniny przyjazne dla środowiska, uszeregowane w kolejności określonej przez organizację pozarządową Trusted Clothes: tencel (zwany także lyocellem), konopie, juta, bambus, len, bawełna organiczna, jedwab, wełna z recyklingu, wełna organiczna, ramia, synderme (skóra z recyklingu), skóra wegańska (tworzywa sztuczne z recyklingu).

Warto skorzystać z oferty firm, które produkują tekstylia organiczne i biodegradowalne. Oto przykłady:

BioFootWear – firma 100% organiczne i biodegradowalne hotelowe kapcie.

Pomoc ze strony Klienta

Hotele informują by chęć wymiany ręczników sygnalizować poprzez pozostawienie ich na podłodze. Czym mniejsza częstotliwość prania, tym mniej zużywa się energii, wody i same tekstylia uzyskują dłuższą żywotność.

Digitalizacja

Hotele zaczynają wprowadzać nowe systemy oparte o aplikacje i smartfony do otwierania drzwi pokojowych. Rozwiązanie takie redukuje zużycie plastiku (karty do otwierania drzwi), a aplikacja dodatkowo może być przewodnikiem po przestrzeni i atrakcjach hotelowych.

zdjęcie/ Marten Bjork

redakcja/ KZ

to top