L’Oréal zobowiązanie do bycia marką zrównoważoną

L’Oréal zobowiązał się do 2030 roku dostarczyć swoim klientom 95% bezpiecznych, przyjaznych dla środowiska produktów. By to osiągnąć firma zamierza stosować podejście „zielonej nauki”. Składniki mają pochodzić z odnawialnych źródeł roślinnych, minerałów lub procesów cyrkularnych.

„Zielona nauka” korzysta ze zrównoważonych uprawy i ekstrakcji składników przy użyciu najnowocześniejszej technologii. Ponadto firma L’Oréal zobowiązała się do stworzenia odnawialnych alternatyw dla składników ropopochodnych.

Dzisiaj, 80% surowców L’Oréal ulega biodegradacji, przy czym 59% jest już odnawialne, a 34% pochodzi ze źródeł naturalnych. Oprócz tego 29% składników użytych w formułach zostało opracowanych z uwzględnieniem zasady zrównoważonej chemii, która opiera się na 12 zasadach, które zachęcają do rozwoju z poszanowaniem społecznej, środowiskowej oraz ekonomicznej równowagi środowiska.

Ponadto, firma wykorzystuje agronomię, biotechnologię, narzędzia do modelowania, a także rozwija partnerstwa z uniwersytetami, start-upami i własnymi dostawcami surowców.

Poznaj szczegóły. L’Oréal for the Future 2030

Grupa L’Oréal stosuje również inne inicjatywy promujące przejrzystość dla swoich klientów. Poprzez stronę internetową „Inside Our Products”, firma odpowiada na pytania opinii publicznej dotyczące składników obecnych w formułach i składzie jej produktów. Treść ta jest powoli rozpowszechniana w wiodących markach Grupy, w tym L’Oréal Paris, Garnier, La Roche-Posay, Maybelline, Redken, Eves Saint Laurent, a w ponad 20 krajach klienci mogą bezpośrednio rozmawiać z badaczami odpowiedzialnymi za te formuły.

ft/ Chelsea shapouri

Translate »